Welkom bij Sikkens
Of met e-mail
Welkom bij Sikkens
Of met e-mail
Voorwaarden
Bedankt
voor het registreren
Registratie compleet
vergeten Wachtwoord?
Vul het e-mailadres in dat hoort bij jouw account
Change Password
Wachtwoord succesvol veranderd.
vergeten Wachtwoord??
Zou je even de tijd willen hebben om 3 vragen te beantwoorden
Bedankt!
We sturen je af en toe kleurrijk nieuws.
Account verwijderen
Schilderen bij hoge- en lage temperaturen
In dit blog gaan we in op de weersomstandigheden tijdens de klus. Deze zijn essentieel voor het eindresultaat. Wat is nou de beste temperatuur om buiten te schilderen? Hoe zit het met verschillende weertypes? En hoe pas je 4SO-verven toe?
We beginnen bij de basis: de ondergrond. Elke ondergrond moet natuurlijk goed droog zijn voor je kunt schilderen. Belangrijkste invloeden daarbij zijn de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid. Als je buiten gaat schilderen in het voor- of najaar check je daarom de temperatuur en de condensvorming (dauwpunt). Hiervoor gebruik je een dauwpuntmeter. Heb je deze niet? Dan gebruik je de truc met een vloeitje. Blijft het vloeitje plakken dan is de ondergrond nog té vochtig.
Heb je wel een meter? Hou een temperatuur aan die minstens 3 graden boven het dauwpunt ligt. Op dagen met een hoge relatieve luchtvochtigheid of als het te verwachten is dat laat in de middag condens kan gaan ontstaan, kun je beter niet aflakken na 15.00 uur. Hiermee voorkom je het matslaan van de lak. Bijvoorbeeld in het najaar zoals nu in september! Overdag is het nog relatief warm met een sterke afkoeling in de middag en avond. Als bij de start in de ochtend het nog koud en/of vochtig is, kun je beginnen met voorbereidend werk: schoonmaken, schuren of afbranden, droog maken, enzo.
Winter
Begin ’s winters de dag niet te vroeg. Het is sowieso handiger om bij daglicht te schilderen, maar in de ochtend is de lucht ’s winters vaak te vochtig om te kunnen schilderen. Dat kan ook in de middag het geval zijn. Stop op tijd.
Perfect schilderweer
De beste temperatuur om te gaan schilderen ligt tussen de 15°C en 20°C, maar een buitentemperatuur tussen de 10°C en 25°C is ook prima. Let daarbij wèl op de RV, die mag óók bij deze temperaturen niet boven 85% zijn. Onder de 10°C wordt het opletten. Veel verfsoorten drogen niet snel genoeg als de buitentemperatuur onder de 10°C is waardoor de kans bestaat dat de lak slecht droogt of hecht. Bij lagere temperaturen gebruik je 4SO-verven. Daarover later meer.
Laagdikte
Met name voor de droging is het aanbrengen van de juiste laagdikte erg belangrijk. Als je te veel laagdikte aanbrengt, gaat de droogtijd omhoog. Let vooral op de laagdikte op plaatsen met veel detaillering zoals glaslatten, verstekken en dergelijke. Trimetal aflakken hebben over het algemeen een natte laagdikte van ongeveer 60-70 micrometer. Check hier de technische info van 4SO lakken. Gebruik de geadviseerde kwasten en rollers om de juiste laagdikte te bereiken.
Te warm?
Ook temperaturen boven de 25°C zijn slecht voor de verf. Dan droogt de verf juist te snel op, waardoor blaasjes en het zogenoemde schroeien kunnen ontstaan. Ook bestaat er een grotere kans op de vorming van strepen en banen. En pas op als je twee-componentenproducten gaat gebruiken boven de 20°C. Deze drogen namelijk nog sneller bij hoge temperaturen. Kortom, tussen de 10°C en 25°C is de ideale temperatuur voor buitenschilderwerk: dus een groot deel van het jaar zit je in Nederland goed.
Schilderen in de regen
Water is logischerwijs niet goed voor het schilderwerk. Op de dagen dat het regent is de luchtvochtigheid hoger waardoor de verf minder snel droogt. Er kunnen kringen of gaatjes in de laklaag ontstaan als gaat regenen na het schilderen. Het strakke oppervlak wordt verpest. Hou via weer-apps dus de voorspelling in de gaten. Wil je toch schilderen op een regenachtige dag? Zorg er dan voor om het werk af te schermen. Hiermee verklein je de kans op regenschade. Voor muren is er het product Globacryl 4SO Mat, deze is watervast in 1 uur.
Wind?
Wind kan helpen bij het drogen van de verf, maar kan ook zand en vuil in het schilderwerk brengen en dan kun je opnieuw beginnen. Probeer afgeschermd van de wind te werken.
Schilderen als het vriest?
Vandaag de dag kun je gemakkelijker doorwerken bij lage temperaturen. Ook Trimetal heeft een serie buitenverven (doorwerk lakken) die dankzij snelle droging en verwerking breder inzetbaar zijn. Maar als het echt vriest droogt geen enkele verf, dus dan kun je beter binnen aan de slag.
Hout niet volkomen kaalschuren.
Het is niet aan te raden om een niet afgeschermde ondergrond volkomen kaal te schuren in de winter. Wel kun je plaatselijk kale plekken in het hout bijwerken. Hou een houtvochtpercentage aan dat niet hoger is dan 18%. Dit is trouwens het hele jaar zo.
Matteren
Met 4SO verven kan de verflaag ook in de winter prima drogen in korte tijd. Maar het echte doorharden van de onderlaag duurt iets langer. Daarom moet je bij vervolglagen de ondergrond niet schuren maar matteren.
4SO-verven van Trimetal
Om te werken bij lagere temperaturen ontwikkelde Trimetal de buitenlakken Permaline Primer 4SO en Permaline Silicon 4SO. Samen vormen deze 1 verfsysteem dat voor prachtige resultaten zorgt in alle seizoenen. Het al genoemde Globacryl 4SO Mat is een vochtregulerende buitenmuurverf voor alle seizoenen. Deze is bij uitstek geschikt voor toepassing bij vochtig weer: de verflaag is regenvast binnen 1 uur. Al te gebruiken vanaf 2 graden Celsius.
4SO verf niet verdunnen!
Als je 4SO verf verdunt, verstoor je de uitgekiende balans in de verf. Je kan problemen krijgen met de laagdikte en de glans op langere termijn. Wil je verf in topconditie houden, dan sla je de verf op onder geconditioneerde omstandigheden en werk met kleine hoeveelheden in de verzetpot. Er zijn ook verwarmde strijkvaatjes te koop. En sluit het verfblik af tijdens de pauzes.
Tot slot
Al met al is het goed mogelijk om in de winter door te werken met de 4SO-verven van Trimetal. Hou je aan de bovenstaande adviezen en beoordeel elke situatie en elke dag apart. Samen met je gezonde verstand en een beetje logisch nadenken werk je dan de hele winter lekker door.
Voeg een nieuwe klus toe
Voeg een nieuwe klus toe
Klus bewerken
Klus verwijderen
Weet je het zeker? Alle aantekeningen, foto's en opgeslagen items worden verwijderd.
Bewaar in favorieten
Bewaar in Mijn Werk
Voeg toe aan klus
Bewaar in Mijn Werk